Revolutia banilor pe telefonul mobil vine si in Romania

M-Pesa, sistemul de bani pe mobil folosit pentru a gestiona aproape jumate din profitul brut din Kenya intra in forta pe piata din europa.

Vodafone a lansat M-Pesa in Romania, marcand pentru prima oara sistemul de plati pe mobil la scara larga in Europa.

M-Pesa are aproape 17 milioane de utilizatori, dar este o sansa buna sa nu fi auzit de el. Este in folosinta de aproape 7 ani in Kenya, unde s-a raspandit catre Tanzania, Africa de Sud, India si Afganistan. In toate aceste piete in curs de dezvoltare, exista milioane de oameni  care nu dispun de conturi bancare oficiale, dar au telefoane mobile, astfel M-Pesa le da posibilitatea de a le folosi pentru a face si primi plati.

Cu alte cuvinte, in timp ce alti jucatori inca incearca sa implementeze ideea de portofel electronic in vest, acea revolutie deja a luat loc in alta parte. Poate fi mai putin atragatoare decat o aplicatie pe telefon, deoarece in mare parte M-Pesa fiind bazata pe SMS, dar in Kenya unde Safaricom (detinut in mare parte de Vodafone) unde a fost lansata ideea, acum este metoda principala de plati, acumuland 43 % din profitul brut prin transferuri.

Transfer bancar, fara banci

In Romania poti folosi sistemul pentru a trimite sume intre 1 LEU  si  30.000 de LEI zilnic, iar in curand metoda poate fi folosita si pentru transferuri internationale, cum este posibil in alte locatii.

Mai jos este tabelul comisioanelor percepute:

mpesa-romania-tariffs

 

La noi inca exista multe persoane care nu detin un cont in banca, in speciale cele din mediul rural, deci sistemul ofera o solutie foarte simpla si directa pentru a transfera bani.

Acestea fiind spuse ramane de vazut daca sistemul poate fi la fel de atragator si folosit in Romania.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.