Cum sa marim viteza de incarcare a unui site

Nu sunt un guru al optimizarii SEO dar va pot da cateva sfaturi simple pentru a imbunatati viteza de incarcare a unui website semnificativ as spune eu.
Au fost cazuri in care am putut sa obtin de la 4-5 secunde la 1-1.5 doar prin urmarea acestor pasi.

Totul a fost posibil sub indrumarea unui tool de la Google, PageSpeed Insights, care va ofera un scor atat pentru interfata desktop a unui website cat si cea pentru mobil. Optimizarea pentru mobile va poate aduce un plus de vizitatori oferind o navigare mai usoara si rapida.

Daca va considerati un webmaster cu cunostinte avansate va puteti orienta direct cu acel tool fara a mai urma sfaturile de mai jos, daca nu va invit sa le cititi.

Inainte de a incepe testeaza site-ul si noteaza scorul undeva.

1)Serverul:
Da exact, serverul va poate ajuta foarte mult la viteza de incarcare si nu trebuie neglijat. Un server de hosting solicitat va avea sigur consecinte rele asupra site-ului tau.
Daca vizitatorii tai sunt din Romania recomandam gazduire in Romania.
Luam un exemplu unde serverul se afla in America. Numai pentru face interogarea si a primi un raspuns pentru un vizitator din Romania dureaza in jur de 0.5 secunde poate chiar si mai mult in unele cazuri.

2)mod_deflate
Apache vine cu un modul foarte inteligent numit Deflate. Acesta face o compresie a continutuli dvs (CSS, JAVASCRIPT, HTML) inainte de a trimite codul catre utilizator cu ajutorul unor algoritmi specializati.
Pentru a activa acest mod trebuie sa discutati cu providerul de hosting pentru a vedea daca este instalat pe server.
Serverele noastre deja au acest modul instalat. Mai departe daca aveti confirmarea acestui modul si sunteti fericitul utilizator al unei interfete cPanel puteti activa compresia foarte simplu la “Optimize Website” cu o bifa pe “Compress all content”. Utilizatorii avansati pot specifica la MIME_TYPE doar ceea ce doresc.
Acest mod mai poate fi activat si din htaccess pentru fiecare website in parte.


<ifModule mod_deflate.c>
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/xml text/css text/plain
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript application/javascript application/x-javascript application/json
</ifModule>

3)Utilizati memoria cache a browser-ului
Multe din elementele unui website, de obicei care se schimba rar, pot fi stocate in memoria cache a browserului prin stabilirea unei date de expirare. Nu are rost sa punem utilizatorul sa descarce aceleasi date la fiecare vizita.
Aceasta se poate realiza din nou cu ajutorul htaccess prin inserarea urmatorului cod:


ExpiresActive On
ExpiresDefault A0
 
# 1 YEAR - doesn't change often
<FilesMatch "\.(flv|ico|pdf|avi|mov|ppt|doc|mp3|wmv|wav)$">
ExpiresDefault A29030400
</FilesMatch>
 
# 1 WEEK - possible to be changed, unlikely
<FilesMatch "\.(jpg|jpeg|png|gif|swf|js|css)$">
ExpiresDefault A604800
</FilesMatch>
 
# 3 HOUR - core content, changes quickly
<FilesMatch "\.(txt|xml)$">
ExpiresDefault A10800
</FilesMatch>

Pentru fisierele avi, mov etc care sunt probabil sa se schimbe foarte rar, au un timp de expirare de 1 an, pe de alta parte fisierele css, js, imagini expira numai dupa 1 saptamana. In cele din urma am considerat fisierele txt , xml (RSS de ex) se vor schimba la un inteval de doar 3 ore.

4)Optimizare imagini
De cele mai multe ori imaginile pot fi compresate, si aici nu ne referim doar la pozele urcate ci si la png-urile foarte mici care alcatuiesc site-ul. Acestea pot fi compresate cu mai mult de 50 % fara a reduce rezolutia sau calitatea vizibil.
Exista suficiente tool-uri pentru a realiza acest lucru. Ex: tinyPNG sau irfanview pentru JPG.

5)Optimizare CSS, JS
Ca si in cazul imaginilor aceste fisiere pot fi reduse.
Stiai ca fiecare spatiu si rand nou ocupa loc?
Tot ce trebuie sa facem este sa punem tot codul pe o singura linie fara spatii. Bineinteles nu vom face manual acest lucru, exista destule utilitare online. Ex YUI compressor. Nu uitati sa selectati tipul fisierului urcat.

6)Incarca javascript la sfarsit
Codul javascript incarcat in header-ul paginii impiedica incarcarea acesteia rapid. In cele mai multe cazuri acest cod nu este necesar in rendarea site-ului la inceput, il putem introduce in footer, deci browser-ul nu trebuie sa astepte descarcarea codului js pentru a incepe afisarea paginii.

7)Script-urile de socializare
Includerea diverselor scripturi de socializare poate ingreuna incarcarea deoarece este o sursa externa pe care browserul din nou trebuie sa o descarce. Poate cu totii ati observat ca pagina inca se mai incarca dar continutul este afisat complet. Din experienta API twitter raspunde cel mai greu, urmat de facebook si g+.
Eu incurajez folosirea g+ desi nu este reconscut de catre google in avea o influenta in SEO, pot spune din experineta ca g+ are cel mai mare impact fata de restul retelelor de socializare.

Cu pasul 7 am incheiat acest sfat pentru a creste viteza de incarcare. Desigur exista mai multe tips & tricks precum incarcarea elementelor js, css, etc. Asynchronous

Nu uita sa testezi site-ul si sa compari scorul de la inceput cu cel dupa optimizare.
Sper ca am fost de ajutor si astept parerea voastra la comentarii.
Pam pam!

Comments

 1. By George

  Reply

 2. By Cabinet Stomatologic Constanta

  Reply

 3. By Vlad

  Reply

 4. By alin dragoescu

  Reply

 5. By Prenume

  Reply

 6. By Maria

  Reply

 7. By Petru

  Reply

 8. By Costea Sorin

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *