Blogspot, WordPress.com sau domeniul tău ?

Cel care dorește să își deschidă un blog nou este pus în fața unor întrebări de bază cărora trebuie să le răspundă: ce platformă să aleagă pentru blogul lui și dacă să investească niște bani în el. În baza posibilelor răspunsuri pe care le poate da, în față i se deschid trei opțiuni.

Blogger vs WordPress

Opțiunea 1: blog pe Blogger/blogspot

Deținută de Google, platforma a ajuns extrem de populară în rândul bloggerilor pentru că oferă totul gratis. În plus, îți dă libertate totală pe blog, încurajându-te chiar să adaugi reclame (Google Adds) pentru că și ei câștigă din asta. Evident, nu toți ajung să fie acceptați în programul Google Adds, iar cei care sunt primesc de regulă ok-ul după luni și luni de așteptare, dar asta-i altă treabă. Ideea e că totuși ți se oferă un host stabil și gratis. Și atunci de ce să-i refuzi?

Răspunsul este că platforma e săracă în opțiuni. Pe Blogspot găsești puține pluginuri, majoritatea bazate pe coduri javascript complicate, șabloanele sunt adaptări dupe temele wordpress, sistemul de comentarii este rigid, vizibilitatea în social media – mică. De exemplu, pe blogspot nu primești, ca pe wordpress, trackback-uri când cineva te menționează într-un articol. În concluzie, blogspot îți oferă libertate totală pe o platformă învechită, oarecum lipsită de perspectivă.

Opțiunea 2: blog pe wordpress.com

În mod natural, mintea se îndreaptă spre următoarea variantă free, pusă la dispoziție cu generozitate de firma Automattic. WordPress.com găzduiește și el milioane de bloguri de pretutindeni și este moca. În plus, platforma e de actualitate, open source și extrem de populară. Mii de teme gratuite, poate zeci de mii de pluginuri și extensii care pot transforma site-ul tău în absolut orice. Dar… ce folos dacă nu le poți folosi?

Într-adevăr, wordpress.com impune o serie de drastice restricții în ce privește blogurile găzduite de ei. Nu poți instala nici un plugin. Nu poți alege decât dintre temele pe care le oferă ei. Ești obligat să te loghezi pe contul tău de wp.com/gravatar ca să lași un comentariu. Nu ai cum folosi domeniul tău pe blog. Sigur că așa eu ei mai puține dureri de cap și profituri mai mari pentru cei care vor să treacă pe varianta plătită, care – apropo – e mai scumpă decât un host obișnuit în altă parte, nu contest asta, dar pentru tine ca blogger situația nu este deloc îmbucurătoare.

Comparativ cu blogspot-ul, wordpress.com îți pune la dispoziție o platformă modernă și performantă dar nu te prea lasă s-o folosești.

Opțiunea 3: blog pe wordpress, pe domeniul tău

Ia ce-i mai bun de la wordpress, adică platforma în sine (care, fiind open source, se poate descărca gratuit la tine pe computer), ia ce-i mai bun de la blogspot, adică libertatea totală, și obții astfel soluția ideală: blog pe wordpress, dar găzduit contra-cost la o firmă de hosting din România (prețuri mai mici, viteză mai mare a site-ului pentru vizitatorii români) și pe domeniul tău. Cât te costă? Păi un domeniu pe .ro costă sub 200 de lei și e pe viață iar găzduirea la firma noastră începe de la un euro și jumătate pe lună, tva inclus. Nu ne crezi? Consultă ofertele de găzduire dhost.

Și ai la dispoziție libertate totală, plus căsuțe de mail pe domeniul tău (cum sună robert@site-ulmeu.ro față de robert.s1985@yahoo.com?), statistici pentru vizitatori, spațiu de stocare virtual pentru ce fișiere dorești tu (cloud storage) și multe altele. Sigur, te costă acei 200 lei. Dar cât te-ar costa să-ți deschizi o afacere în offline? Cât ar fi chiria pentru spațiul unei firme? Succesul pe net este ca oriunde, nu poți să-l obții fără să investești absolut nimic.

În loc de post scriptum

Poate unora le-a trecut prin minte ideea hosturilor gratuite. N-o să dezvolt tema asta în articolul de față, dar vă fac trimitere la riscurile pe care aceste servicii de găzduire gratuită le implică. Sigur, cu o poză la pachet:

riscuri hosturi gratis

Chiar merită?

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.