De ce WordPress și nu Blogspot

În cele ce urmează o să vă prezint câteva din avantajele platformei WordPress, comparativ cu platforma Blogger (sau Blogspot), care este deținută de Google. Sunteți liberi să aduceți argumente de-o parte sau de alta în comentarii.

În primul rând, să reținem că prin „wordpress” înțelegem nu serviciul de găzduire wordpress.com, ci softul care se poate descărca gratuit de pe wordpress.org. De ce? Deoarece el îți oferă libertate totală, în timp ce wp.com-ul este încă un site cu găzduire gratis și o droaie de restricții. De fapt, aceasta este problema hosturilor free. Pentru că în realitate nimic nu este gratis sub soare. Ceea ce se nu se plătește în bani, se compensează în alte moduri, plătești prin restricții mai mari, plătești prin imposibilitatea de a adăuga ce extensii (pluginuri) dorești tu, plătești prin faptul că ești pe domeniul altora și dacă vrei să-ți muți blogul vei pierde adresa lui, traficul format, Page Rank-ul și toate avantajele publicitare, emoționale sau de altă natură care decurg de aici.

Sigur, în cazul platformei Blogger/Blogspot limitările nu sunt atât de mari. Google, care deține această platformă, dorește să câștige bani și, având o bază uriașă de bloggeri, se folosește de blogurile acestora pentru a posta pe ele advertoriale (reclame sau Google Adds). Din acest motiv, Google nu este atât de restrictiv pe cât sunt alte hosturi free. Dar Blogger este pur și simplu inferior ca platformă, după cum voi arăta mai jos.

Pentru exemplificare, să luăm un blog pe blogspot, și anume Blog Media, pe care să-l comparăm cu acest blog, care este pe wordpress. În primul rând, se observă că ambele bloguri au un design plăcut. Totuși, la o privire mai atentă, veți putea constata că tema primului blog, deși frumoasă, este adaptată după o temă wordpress. Mai departe, primul blog nu acceptă trackback-uri și pingback-uri. În contrast, cei care au bloguri pe wordpress primesc notificări (sub formă de comentarii) când alți bloggeri scriu despre ei și le pun linkuri. Astfel știți cine și unde v-a pus link.

Un alt element important este faptul că pentru wordpress există mult mai multe pluginuri pe care le puteți instala și care vă îmbogățesc blogul cu funcționalități noi, față de Blogspot, care e mult mai sărac la acest capitol. De exemplu este foarte ușor să puneți etichete 3d, dinamice, care se rotesc, prin simpla instalare a unui plugin, și sunt o duzină de astfel de pluginuri. Mă refer, evident, la wordpress; pentru blogspot, acest lucru, dacă e posibil, implică crearea unor complicate coduri javascript. Și nu prea se găsesc.

Mai amintesc sistemul de comentarii. Blogspotul suportă un număr limitat de opțiuni, în principiu trebuie să aveți cont la Google pentru a putea comenta, cel mai adesea. Comentariile sunt pe maxim două niveluri (threaduri) iar emoticoanele nu sunt suportate decât prin instalarea altor coduri javascript complicate. Pe wordpress se poate comenta pe oricâte niveluri, cu nick/mail/site, fără să fie necesar un cont nicăieri, iar avatarurile afișate sunt cele consacrate în lumea virtuală (site-ul gravatar.com). Multe avantaje așadar pe wordpress, și lista ar putea continua; în plus, autorul de pe Blog Media este un tip destul de priceput în chestii tehnice. Acela este un blog de top să zic așa, altfel un blog obișnuit pe blogspot arată mult mai rău, în timp ce pe wordpress blogurile arată foarte bine în mod implicit, fără să faci eforturi pentru asta.

Tot ce vă trebuie pentru a avea un blog pe wordpress este să cumpărați undeva găzduire (deoarece softul este gratis). Dacă nu aveți bani de host (prețul e derizoriu) atunci puteți, desigur, opta pentru platforma gratuită oferită de Google. Însă vă întreb: dacă vi s-ar oferi posibilitatea de a alege între o Dacia gratis și un Mercedes ultimul tip cu doar 1.22 euro, pentru care ați opta? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.