Cloud Computing

Termenul de Cloud Computing este relativ nou, un concept foarte interesant din punctul meu de vedere in ceea ce priveste informatica si puterea de procesare a computerelor in ziua de azi.

Cuvantul Cloud vine din engleza care inseamna “NOR”, dar conceptul acestuia in lumea internetului este cu totul altul. De obicei infrastructura creata de internet prin legarea tuturor perifericelor poarta numele de cloud.

Datorita conexiunii permanente la internet si dezvoltarii lui numarul utilizatorilor care sunt conectati la internet cu ajutorul unui calculator personal  / telefon mobil / server, a crescut semnificativ. De aici vine si ideea de cloud computing, orice utilzator poarte partaja prin internet puterea de procesare a calculatorului, spatiul oferit cu ajutorul unui software special.

De exemplu avem 10 calculatoare intr-un sediu la o firma cu ajutorul unui software toate aceste calculatoare pot partaja informatii, spatiu, putere de procesare creand astfel un calculator performant in care se pot rula programe ce necesita multe resurse, costurile fiind mai reduse decat in achizitionarea unui computer foarte performant.

Printre cei mai mari furnizori se enumera: Microsoft, HP, IBM , GOOGLE etc..

In prezent in Romania nu am gasit nici o firma care sa ofere acest serviciu, sa speram in viitor 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.